Ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem položaja i odnosa zubi i čeljusti, kao i međusobnog odnosa gornje i donje čeljusti. Njezin cilj nije samo estetsko ispravljanje zuba, već i funkcionalno, jer samo pravilnim rasporedom zubi i odnosa gornje i donje čeljusti postiže se pravilan sustav za žvakanje što je veoma važno za naše zdravlje.

Na prvom pregledu stomatolog radi sliku cijele čeljusti- ortopantomogramom kojim se dobiva uvid u stanje denticije, prisutnost svih zubi ili odsutnost nekih, stanje parodonta, kosti... te se uzimaju otisci čeljusti za studijske modele.

Nakon toga se pacijent upućuje na specijalistički ortodontski pregled. Tada ortodont ako je potrebno pacijenta šalje na sliku glave ili latero-lateralni kraniogram, CBCT ili MR te radi set intraoralnih i ekstraoralnih fotografija profila, lica i osmijeha. Nakon svih dijagnostičkih metoda radi se plan terapije koji se predočuje pacijentu.

Ortodoncija za djecu i mlade

Idealno vrijeme za posjet ortodontu je dob od 7 godina. Ortodontska terapija često neće biti potrebna ali se može pretpostaviti da li, kada i kakva terapija će biti potrebna. U toj dobi pretpostavimo da su već niknuli prvi trajni kutnjaci i sjekutići, a neke anomalije se mogu vec uočiti (križni zagrizi, prisilni zagrizi i zbijenost zuba). Rana terapija može djelovati na korekciju odnosa gornje i donje čeljusti, pridobiti više prostora za trajne zube, izbjeći vađenje zuba, smanjiti mogućnost impaktiranih zuba, eliminirati sisanje prsta, guranje jezika i nepravilno gutanje ili poteškoće u govoru. Drugim rijećima rana terapija može pojednostaviti kasniju terapiju.

Kod nas se za ovaj oblik terapije koriste mobilni aparatići u jednom komadu. Mogu se upotrijebiti samo kod djece koja još rastu tj. oko vrhunca pubertalnog rasta.

Saznaj više o mobilnim aparatićima nove generacije.

Ortodoncija za odrasle

Odrasli se tretiraju isključivo fiksnim aparatima, a u težim slučajevima potrebna je i ortognatska kirurgija. Ortodontska terapija može biti uspješna u svakoj dobi, a odrasli osobito cijene terapiju zbog kreiranja lijepog osmijeha. Ortodontske bravice nisu više samo za djecu. Ortodontska terapija u starijoj dobi može poboljšati samopouzdanje i izgled, no poboljšavanje zdravlja zubnog mesa i zuba je jednako važno. Iskrivljeni zubi i loš zagriz mogu doprinjeti gubitku zubnog mesa i kosti, karijesu i nepravilnom trošenju zubne supstance. Napredne tehnike koje se danas koriste smanjuju nelagodu, učestalost kontrola i namjenjene su svim uzrastima.

U našoj ordinaciji koristimo nekoliko vrsta samovezujućih tehnika. To su moderni sustavi nove generacije koji imaju neke prednosti u odnosu na konvencionalne bravice, a to je smanjeno trajanja terapije u nekim slučajevima, veći razmaci među kontrolama, manje vremena provedeno u ordinaciji, bolja higijena, udobnost za pacijenta, manje sile koje čuvaju parodont i koštane strukture što je važno za starije pacijente, a posebno za one koji su već razvili parodontno oboljenje ili temporomandibularnu disfunkciju.

Fiksne ortodontske naprave (samovezujući sustavi)

Self - ligating brackets (estetske I metalne bravice)

http://damonbraces.com, http://www.gacintl.com, http://www.forestadent.com

Estetska terapija prednjih zuba lingvalnim bravicama - Invisible brackets

http://www.ormco.com, http://www.gacintl.com, http://www.forestadent.com

Terapija prozirnim folijama - Invisible Aligner

Retencija

Retencija je vrlo važna faza ortodontske terapije kojom se zubi zadržavaju u položaju dobivenom ortodontskom terapijom. Kako bi postigli stabilan položaj zubi moraju biti u retenciji najmanje godinu dana ili po nekim autorima dobro je nositi retencijsku napravu cijeli život ili bar onoliko koliko ste nosili bravice.

Naprave koje služe za retenciju su mobilne folije za gornju i donju čeljust ili retaineri napravljeni posebnom tehnikom, potpuno prozirni. Treba zapamtiti da će se zubi pomaknuti ako se retencija ne nosi po uputstvima ortodonta.

Ponekad je potrebna i fiksna retencija u obliku žice koja se fiksira s unutrašnje strane u jednoj i/ili obječeljusti. Ako neodgovorno postupate s njima ne garantiramo vam stabilnost terapije.

Rezervirajte termin dolaska online!