Usluge

Implantologija - zubni implantati

Implantologija je najmlađa grana dentalne stomatologije koja u posljednjih deset godina ima brzi napredak.

Implantati su titanski usadci koji se pomoću kirurškog zahvata ugrađuju u čeljusnu kost. Titan je visokokompatibilan materijal, stoga ga organizam jako dobro prihvaća. Svaki pacijent stariji od 18 godina podoban je za usadnju implantata ukoliko ne boluje od neke kronične bolesti, dijabetesa ili osteoporoze. Implantat kao nadomjestak za jedan zub...

Ako vam nedostaje samo jedan zub, idealno rješenje je implantat. Na mjesto nepostojećeg zuba ugradi se implantat na kojeg se stavlja keramička krunica i Vaš problem je riješen.

Zašto je to idealno rješenje?

Kada bismo na klasičan način nadoknađivali taj zub morali bismo izbrusiti dva susjedna zuba na koja bi došle krunice, a između njih član koji bi zamijenio Vaš zub.

Bezuba čeljust

Kod bezube čeljusti ugrađuje se nekoliko imlantata koji služe kao nosači budućeg mosta. U gornju čeljust obično se ugrađuju 6_implantata, a u donju čeljust 5 implantata. Nakon nekoliko dana pacijent dobiva privremeni akrilatni most, a nakon vremena koje je potrebno za potpuno zacjeljivanje, odnosno oseointegraciju dobiva stalni most. To je najskuplja verzija, ali najbolja.

 

Implantatima poduprte proteze

Pacijenti koji nemaju niti jedan zub, a ne mogu nosit totalnu protezu zbog ispadanja (razlog može biti atrofija kosti) ili nemaju financijskih mogućnosti za prvu verziju, mogu ugradnjom manjeg broja implantata riješiti svoj problem. Nakon zacjeljivanja, implantati se međusobno spajaju prečkom ili se na njih postave zglobne veze. Proteza se sidri na implantat pomoću kuglice koja savršeno pristaje u dio koji je ugrađen u implantat. Takav rad omogućuje pacijentu da nosi protezu bez bojazni da će m ona ispadati. To je naročito dobra metoda za donju bezubu čeljust gdje često dolazi do jake atrofije kosti pri čemu nestaje čeljusni greben. Za takav rad potrebno je ugraditi u gornju čeljust 2-4 implantata, a u donju čeljust 2 implantata.

Pacijenti koji su dugo godina nosili protezu obično imaju nedovoljno koštane mase. Taj problem može se riješiti prije ugradnje implantata – augmentacijom što znači umetanjem umjetne kosti. Nakon postavljanja implantata, a nakon vađenja konca, pacijent dobiva odgovarajući protetski nadomjestak. Nakon 4 – 6 mjeseci za gornju čeljust, a 2-3 mjeseca za donju čeljust, pacijentu radimo definitivan protetski rad. To vrijeme potrebno je za  proces osteointegracije kako ne b došlo do ispadanja ugrađenog implantata.

U našim ordinacijama ugrađuju se implantati vodećih svjetskih proizvođača Nobel biocare i Sky. Novost u ponudi naše ordinacije je nova metoda izrade mostova.

Zlato – keramika

Metal – keramika

Postoje dva načina fiksiranja takvog mosta za implantat:

Metoda pričvršćivanja pomoću vijka je bolja jer se most bez oštećenja može skinuti. Dobro je povremeno posjetiti stomatologa koji će napraviti kontrolu Vašeg zubala. Ako je potrebno, lako će skinuti most, temeljito ga očistiti, a ako je potrebna neka mala korekcija – otklonit će je. Kod tog posjeta, ponovo se pomoću vijka Vaš most pričvršćuje na implantat. Zlato – keramika je najprecizniji i estetski najljepši protetski rad, ali je dostupan malom broju pacijenata. Nabavom lasera u dentalnom laboratoriju u mogućnost smo ponuditi metal-keramičke mostove na principu fiksiranja pomoću vijka. Konstrukcija tih mostova  izrađena je od visokokvalitetnog čelika presvučena keramikom. Takvi radovi su financijski mnogo dostupniji našim pacijentima a po kvaliteti, trajanju i estetici ne zaostaju od zlatno-keramičkih mostova.

 

Protetika

Do sada smo govorili o najsuvremenijim metodama rješavanja Vaših problema vezanih uz zube. Naše ordinacije nude Vam niz drugih načina kojima prema Vašim mogućnostima možete riješiti niz nedostataka.

Krunice

Ako je Vaš zub jako oštećen i narušena estetika ostalih zuba, idealno rješenje je krunica. Za to je potrebno malo izbrusiti zub (pod lokalnom anestezijom), uzeti otisak i u dentalnom laboratoriju izrađuje se krunica koja se kasnije fiksira na zub.

Nudimo Vam:

Galvansko zlatne keramičke krunice

Kapica takvih krunica dobiva se metodom galvanizacije iz zlatne otopine. Ovakve kapice debljine su 0,2 – 0,3 mm i po sastavu su od 99% čistog zlata. Žuta boja zlata daje galvano keramičkoj krunici žućkastu boju, baš kao i primarni zubni dentin. Zbog te transparentnosti takvi radovi su visoko estetski.

Zlato je idealan materijal za usnu šupljinu jer ne izaziva nikakve alergije, dobre je biokompatibilnosti i izvrsno prianja na izbrušen zub. Takve krunice idealne su samo za jedan zub, može se napraviti most s jednim međučlanom.

Keramičke krunice

Kapica je napravljena od visokokvalitetnog čelika preko čije cijele površine je prevučena keramika.

Fasetirane krunice

Kapica je napravljena od visokokvalitetnog čelika čija labijalna strana je prevučena keramikom.

Press keramika – potpuna keramika

Pripada u visoko estetske materijale za izradu krunica i mostova. Prednost press tehnike je u tome što se koristi samo jedan materijal i u pravom smislu govorimo o potpunoj keramici sa svim estetskim i optičkim fenomenima poput opalescencije, fluorescencije, transparencije, translucencije. Ova tehnika nam omogućava izradu ljuskica, inleja, onleja, solo krunica i mostova do tri člana.

U našem laboratoriju koristimo sustav ivoclare – max press i dentalnu keramičku e – max.

Most

Most je fiksni protetski rad kojim se rješava problem djelomično bezube čeljusti. Postojeći zubi služe kao nosaći mosta. Između tih zuba nalazi se metalna konstrukcija na koju su postavljeni članovi koji popunjavaju prostor nepostojećih zuba. Sve je to presvučeno keramikom.

Proteze

Ovisno o tome radi li se o potpuno bezuboj ili djelomično bezuboj čeljusti, govorimo o totalnoj ili parcijalnoj protezi.

Totalna proteza

Ako u čeljusti ne postoji niti jedan zub, govorimo o totalnoj protezi. Glavna konstrukcija te proteze može biti od akrilatnog ili metalnog materijala (wironit) na koji se postavljaju umjetni zubi koji mogu biti ili akrilatni ili keramički.

Parcijalne proteze

Indikacija za parcijalnu protezu postoji onda kada u čeljusti nema važnih zuba koji bi mogli biti nosači za most. U tom slučaju nepostojeći zubi nadoknađuju se djelomičnom protezom koja može biti akrilatna ili metalna.

 

Kombinirani radovi

Ako je na primjer raspored postojećih frontalnih zubi takav da se može riješiti pomoću mosta, a nema distalnih zubi, taj slučaj rješava se pomoću kombiniranih radova. Na frontalne zube stavlja se most, koji se pomoću zglobne veze učvršćuje sa metalnom (wironit) protezom. Takve proteze su stabilne i visoko funkcionalne.

 

Oralna kirurgija - ostalo

Apikotomija je kirurški zahvat pomoću kojeg se odstranjuje proces na vrhu korijena, bilo da se radi o granulomu ili cisti. Na taj način očuva se zub, a time i njegova funkcija.

Frenuloktomija-kirurško odstranjenje frenuloma bilo zbog estetskog ili funkcionalnog razloga.

Vađenje impaktiranih i retiniranih umnjaka

Vađenje zaostalih ili slomljenih korijena


Svi zahvati su bezbolni jer se rade pod lokalnom anestezijom.