Što bi sve trebali znati o pasti za zube?

25.07.2017

Pasta za zube ima mali milijun, no to ne znači da su sve od reda učinkovite i, što je najvažnije, zdrave. Neke sadrže preveliku koncentraciju fluora, peroksida za izbjeljivanje zubi, a neke sadrže spojeve koji mogu izazvati tumor. Zato dobro pripazite koju pastu koristite i nemojte krenuti odmah za onom najjeftinijiom. 

Pasta za zube. Nešto što većina nas koristi dva puta dnevno, 365 dana u godini. Barem se nadamo

A kako kupujete pastu za zube? Imate omiljenu marku ili svakog puta kupujete drugu ovisno o tome koja vas privuče na prvi pogled? Ili ipak sve ovisi o cijeni?

Budući da je u trgovinama cijeli prolaz rezerviran za četkice i paste za zube, kupnja paste ponekad može biti prekomplicirana i pomalo zbunjujuća. No, iako ih ima mali milijun, osnovni sastav svake paste za zube je gotovo isti. 

Što se nalazi u zubnoj pasti?

Sastav svake zubne paste može varirati ovisno o prednostima koje određeni brend pripisuje (izbjeljivanje zubi, smanjenje upale desni, osjetljivo zubno meso...), no općenito govoreći, paste za zube sastoje se od:

No koja je pasta za zube prava za vas? I na što bi trebali paziti kad je odabirete?  

Pripazite na količinu fluora u zubnoj pasti

Koliko fluora smije imati pasta za zube?

Ono zbog čega se redovito podiže prašina u oralnoj higijeni jest sastojak fluor - glavni sastojak većine pasta za zube. Naime, iako fluor sprječava propadanje oštećenih zubi, razgrađuje bakterije te jača zube tako što ubrzava remineralizaciju, u novijim se istraživanjima pokazao kao štetan za zdravlje.

U prevelikim količinama može izazvati teška oštećenja zubi, kostiju i središnjeg živčanog sustava, dok kod djece može omesti biološki razvoj. 

Stoga kod kupovine zubne paste, provjerite koncentraciju fluora koja smije biti do 0.15 posto, tj. 1450 pppm-a (parts per million), no imajte na umu kako djeca mlađa od 6 godina ne bi smjela koristiti ove paste.

Zubne paste za izbjeljivanje zubi

Bez obzira na fluor, zubnu pastu svatko odabire prema svojim potrebama i željama. Tako će mnogi odabrati pastu koja na sebi ima oznaku "izbjeljivanje".

Dok neke zubne paste za izbjeljivanje sadrže soda bikarbonu koja je blago abrazivna i koja se veže na površinske mrlje zuba, druge paste sadrže jače kemikalije. Ako se koriste dulje vrijeme, te visoko abrazivne kemikalije kao što su vodikov peroksid ili kalcijev peroksid mogu istrošiti zubnu caklinu i rezultirati neugodnom žutom bojom

Zubne paste za osjetljive zube

Mnogi imaju osjetljive zube, osobito na toplo i hladno. To je vrlo neugodan problem, a pretjerana osjetljivost zuba koja se ne liječi može dovesti do raznih zdravstvenih problema. 

Osjetljivost zubi na toplo hladno

Osim što ćete trebati posjetiti stomatologa, možete kupiti pastu za zube koja sadrži stroncij klorid i kalijev nitrat. Kada se ove tvari upotrebljavaju prema uputama, one mogu stvoriti blokadu između površine zuba i unutarnjih živaca i tako ublažiti osjetljivost zubi. 

Isto tako, dobro je znati da oni s osjetljivim zubima trebaju izbjegavati zubne paste koje sadrže natrijev lauril sulfat.

Zubne paste protiv kamenca

Nakon ukusnog jela, stvara se plak na zubima (bijeli površinski sloj) koji nakon nekog vremena može otvrdnuti i pretvoriti se u naslage kamenca koje je teško ukloniti. Naravno, vaš će stomatolog najbolje ukloniti kamenac, no i vi zubnim pastama protiv kamenca možete kontrolirati njegovo stvaranje. 

Ove vrste zubnih pasta također mogu pomoći u kontroli lošeg daha. Potražite zubne paste koje sadrže fluor, iako su pirofosfati i cinkovi citrati također česti. 

Dječje paste za zube

Njega zubića započinje prvim nicanjem, pa bi zbog osjetljivosti mliječnih zubića i desni mališani trebali imati vlastite paste za zube. 

Djeca bi trebala imati vlastite paste za zube

Mališani čiji su zubići tek počeli rasti trebali bi imati pastu za zube koju je sigurno progutati pa bi preporučili pastu bez koncentracije fluora. Nadalje, za malo veće mališanje, zubne paste su posebno formulirane tako da sadrže manje fluora, no ako niste sigurni koju pasta je najbolja za vašeg mališana, slobodno pitajte stomatologa za savjet. 

Može li pasta za zube biti štetna?

Iako se zubne paste reklamiraju kao najbolje za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine, neke od njih nisu nimalo bezopasne jer sadrže kemikalije opasne po zdravlje. 

Budite oprezni prema sljedećim sastojcima:

Zapamtite da je pasta za zube samo jedan dio kompletne higijene usne šupljine te da su redoviti pregledi kod stomatologa neophodni za održavanje zdravih zubi. Ako ste zabrinuti da vam pasta za zube ne odgovara, slobodno dođite do nas.

Obavit ćemo pregled i dati vam korisne smjernice za održavanje lijepog i zdravog osmijeha 

Rezervirajte stomatološki pregled