Ovog Valentinova pokažite svojim zubima malo ljubavi

12. veljača 2019.

Rezervacije za večeru su napravljene, naručeno je cvijeće, a kupuje se i čokolada - najromantičniji slatkiš! Pripreme za savršeno Valentinovo rade se puno unaprijed i pazi se na svaki detalj, osim možda na jedan - loš zadah. Poljubac je vjerojatno svima na popisu ovog Valentinova, a loš zadah je detalj kojeg nitko ne želi. 

Ljubljenje povećava proizvodnju i protok sline, što pomaže u održavanju zubiju i desni zdravima. Međutim, ako osoba koju ljubite ima loše stomatološko i cjelokupno zdravlje, postoji rizik od dobivanja neželjenih bakterija ili bolesti umjesto slatkiša, cvijeća ili čestitke ovog Valentinova.

Naša slina pomaže u održavanju ravnoteže između dobrih i loših bakterija. Baš kao i obične bakterije, bakterije koje se nalaze u našim ustima putuju. Kako se virus gripe prenosi od čovjeka do čovjeka, tako se preko sline prenosi i bakterija koja uzrokuje karijes.

 Preko sline prenosi se i bakterija koja uzrokuje karijes.

Razmislite o tome koliko sline partnera unosite u vlastita usta. Ako u mješavini postoje bakterije koje uzrokuju karijes, sve to dobivate. Mnoga istraživanja to podupiru, pokazujući da se oralne bakterije redovito prenose između supružnika.

Bakterije su veliki krivac lošeg zadaha, tako da su redovite navike kao što su četkanje i čišćenje zubnim koncem posebno važne. Drugi načini da vaš dah ostane svjež su antimikrobna sredstva za ispiranje usta ili guma za žvakanje bez šećera. I jedno i drugo može osvježiti vaš dah i odmah potaknuti proizvodnju sline.

Četkajte polako i nježno

Čak i ako ste od djetinjstva redovito vodili brigu o zubima, možda ste tijekom godina razvili neke loše navike, kao što je previše grubo četkanje i premalo četkanja stražnjih zubi. Pravilno četkanje zuba i čišćenje zubnim koncem neizostavni su dio dobre oralne njege.

Korištenje ispravnih tehnika za četkanje i čišćenje dva puta dnevno pomoći će dugoročnom zdravlju usne šupljine:

  • ne žurite - trebali biste provesti najmanje dvije minute četkajući. Možda vam se čini dugo, ali je potrebno. Vašim zubima te dvije minute znače mnogo.
  • budite temeljiti - nagnite četkicu za zube pod kut od 45 stupnjeva i osigurajte čišćenje vanjskih i unutarnjih površina gornjih i donjih zuba.
  • nježnost - kada perete zube, važno je koristiti kratke, precizne poteze. Tako ćete dohvatiti sva područja koja je potrebno i nećete oštetiti zube i zubno meso.
  • ne zaboravite na jezik - četkanje jezika je bitan dio održavanja pravilne oralne njege. Mnogi često zaborave na ovaj dio, no četkanje jezika jednako je bitno kao i četkanje zubiju za održavanje svježeg daha.

Koja su četkica i pasta za zube one prave za vas?

Možda zvuči jednostavno, no kada stignemo u trgovinu lako se zbunimo preširokom ponudom. Svaki proizvod obećava nešto, pa je možda najbolje posavjetovati se sa stomatologom oko kupovine četkice, ovisno o stanju vaše usne šupljine.

No, postoje i neke osnove koje mogu biti korisne i bez odlaska stomatologu po savjet:

  • veličina - iako možda pomislimo da veća glava četkice garantira bolju njegu, to ne mora biti slučaj. Ako imate manju usnu šupljinu, velika četkica neće moći dohvatiti sve površine koje trebaju biti očišćene.
  • mekoća - može se činiti da je četkica za zube s tvrdim vlaknima pravi izbor, no nije tako. Četkica za zube s krutim vlaknima vjerojatno će uzrokovati krvarenje desni, a to nikako ne želimo. Mekše i srednje mekane četkice pravi su izbor.
  • najlon, a ne prirodno - ekološka osviještenost danas je veliki trend u svim područjima, no to ne znači da je bolje ako je vaša četkica napravljena od bambusa i vlakana nekog egzotičnog stabla. One se mnogo brže troše, skuplje su i istraživanja su pokazala da ne očiste zube tako dobro kao što to rade četkice s najlonskim vlaknima.

Iako mnogi misle da su električne četkice agresivne, one mogu biti puno blaže prema zubima od klasičnih. Većina se od djetinjstva vodi mišljenjem da što snažnije četkamo zube, to će oni biti čišći. No agresivno četkanje samo oštećuje zubnu caklinu i ozljeđuje desni.

Mekše i srednje mekane četkice pravi su izbor.

Kada je odabir zubne paste u pitanju, to često može biti jednako zbunjujuće kao i odabir četkice - okus mentola, lubenice, breskve, pasta protiv krvarenja desni, pasta za izbjeljivanje…

Prvo i osnovno, pasta za zube treba se boriti protiv naslaga i čistiti vaše zube. Pasta za zube također treba uključivati ​​fluorid za jačanje zuba. Sve ostalo su samo dodatne osobne preferencije.

Koju hranu vaši zubi ne vole?

Svaka hrana koju jedemo ili piće koje popijemo dolazi u kontakt sa zubima, što znači da izbor hrane neprestano utječe na zdravlje naših zubi i desni. Mnoge namirnice u tipičnoj prehrani - od slatke, prerađene hrane i pića, do vrlo kiselih namirnica mogu "pojesti" vašu zubnu caklinu i uzrokovati karijes. Zato je važno usredotočiti se na zdravu hranu koja također pomaže u promicanju oralnog zdravlja.

Vi i vaši zubi ne volite istu hranu.

Prehrambene navike spadaju u one koje je najteže mijenjati. Ali ako uzmete u obzir pozitivan učinak ne samo na zdravlje vaših zuba već i zdravlje općenito, valja se potruditi usvojiti te zdrave navike.

Hrana koju vi volite, ali vašim zubima nije nimalo simpatična:

  • Ljepljivi bomboni i slatkiši. Ako jedete slatkiše, krenite na one koji se brzo čiste iz usta. Dakle, palac dolje za lizalice, karamele i slične ljepljive slatkiše koji sadrže rafinirani šećer. Učinci čokolade na sprječavanje karijesa široko su promovirani (uglavnom studijama koje su financirane od strane industrije slatkiša, hm). Ali to nije potpuno dokazano. Tamna čokolada (70% kakao) ima neke zdravstvene prednosti. Neke studije su pokazale da tamna čokolada nije tako loša kao druge slatke poslastice.
  • Škrobna hrana koja se može zaglaviti između zubiju. Na primjer, meki kruh i čips mogu se zaglaviti između vaših zuba.
  • Gazirana bezalkoholna pića. Takva pića vodeći su izvor unosa dodanog šećera među djecom i tinejdžerima. Osim što su puna šećera, većina bezalkoholnih pića sadrži fosforne i limunske kiseline koje mogu istrošiti zubnu caklinu.
  • Tvari koje isušuju usta. To uključuje alkohol i mnoge lijekove. Ako su uzrok lijekovi, razmislite o razgovoru sa svojim liječnikom o dobivanju fluorida za ispiranje, ili fluoridnog gela za pranje zuba.

Ne zaboravite na svojeg stomatologa!

Svaki dan perete i čistite zube, nema potrebe da idete na kontrolu? Iako ste vrlo savjesni oko oralne higijene, redoviti stomatološki pregledi trebali bi vam biti zapisani u kalendaru baš kao što je zapisano da je 14.02. Valentinovo. Vaš stomatolog može na vrijeme uočiti promjene na zubima i liječiti ih, bez da bude prekasno.

Poželjno je barem dva puta godišnje otići na pregled ako imate zdrave zube. Ako ste pušač, povremeno konzumirate alkohol, imate slabi imunitet, trudni ste ili ste pod stresom, preglede bi trebalo obavljati svaka četiri mjeseca.

Naravno, sve ovisi o vašem zdravstvenom stanju, trenutnim problemima i čimbenicima rizika. Na kraju, jedan ili dva pregleda godišnje plus dodatne posjete po preporuci stomatologa, trebali bi biti dovoljni da sačuvate svoje zube dugo vremena.

 

U ime ljubavi, pazite na svoje zube svaki dan! 

 

Dogovorite stomatološki spojak

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email