Gljivice u ustima

23. siječanj 2018.

Nepravilna i neredovita njega zubi i usne šupljine može dovesti do raznih problema. Ako tome pridodamo još i loše životne navike, pad imuniteta i stres, gljivična infekcija je zagarantirana! Naučite kako je prepoznati i izliječiti.

Stres, loša prehrana i imunitet. Čini vam se da svaki put kada odete do obiteljskog liječnika čujete jednu od te tri riječi kao uzrok bilo koje vaše bolesti ili stanja.

No one su doista uzrok bijelim sirastim naslagama u ustima.

Ako ste primjetili takve naslage na jeziku i u usnoj šupljini i ako je okus u ustima postao nekako metalan, vjerojatno je u pitanju kandidijaza - gljivična infekcija.

Za gljivice roda Candida (lat.) možda ste već čuli. One se nalaze u mokraćnom sustavu, probavnom traktu, genitalijama, na koži, ali i usnoj šupljini te su dio normalne flore organizma.

Što uzrokuje gljivice u ustima?

Gljivičnom infekcijom mogu se zaraziti osobe svih dobi i spolova, pojavljuju se u kombinaciji s oslabljenim imunološkim sustavom.

Najčešći uzroci infekcije su:

  • oslabljeni imunitet,
  • antibiotici,
  • hormoni,
  • loš način prehrane,
  • stres,
  • loša zubna proteza,
  • niži pH sline i
  • manjak vitamina B u organizmu.

Žene su sklonije razvijanju gljivičnih infekcije zbog hormona. Za vrijeme menstrualnog ciklusa i u trudnoći u ženskom je tijelu povišena razina hormona progesterona što organizam čini podložnijim razvoju infekcije.

Koji su simptomi gljivica u ustima?

Osim bijelih, sirastih nakupina, metalnog okusa u ustima i teškog gutanja simptomi infekcije mogu se pogoršati vanjskim utjecajima kao što su maglovito vrijeme, ali i nakon konzumacije proizvoda koji sadrže kvasac.

Simptomi koje ćete još uočiti:

  • upala usne šupljine,
  • crvenilo,
  • žarenje i suhoća i
  • gubitak okusa.

Kandidijaza može vrlo intenzivno utjecati i na psihičko stanje osobe pa se može javiti depresija, bezvoljnost, nervoza i gubitak apetita.

Postoje li rizične skupine?

Iako je gljivica Candida prisutna kod svih, aktivira se kada se u organizmu događaju promjene.

Novorođenčad je ugrožena ako majka prilikom poroda ima Candidu, a stariji koji koriste stare i loše zubne proteze zarazit će se upravo preko njih.

Povezanost s Candidom može se pojaviti kod nositelja gornje proteze, kada infekcija zahvaća nepce ili kod osoba sa sniženim zagrizom bezube čeljusti.

Ne preporučuje se zubnu protezu nositi cijeli dan već je skidati noću i držati je u bornoj vodi.

Infekciji su posebno podložne:

  • osobe oboljele od AIDS-a,
  • osobe s transplantiranim organima,
  • osobe koje koriste imunosupresive i kortikosteroide,
  • osobe starije životne dobi,
  • dijabetičari i
  • novorođenčad.

Kako liječiti gljivice u ustima?

Liječenje Candide može potrajati ako se liječi nepravilno, a kako biste se je zauvijek riješili, potrebno je promijeniti svakodnevne životne navike koje bude gljivice iz sna.

Oralni liječnici i stomatolozi preporučuju primjenu lijekova antimikotika (protugljivični lijekovi) i konzumaciju probiotika. Međutim, samo lijekovima nećete izliječiti kandidijazu ako istovremeno ne liječite primarni uzrok njenog nastanka.

Na prvom mjestu trebala bi biti oralna higijena. Također preporučujemo uravnoteženu i zdravu prehranu, unos vitamina za pravilan rad imunološkog sustava, a svakako eliminirajte i stres.

Kako se preventivno riješiti gljivica u ustima?

Nivo ove gljivice u ustima možete odrediti medicinskom pretragom, ali i jednostavnim kućnim testom sline.

Test sline na Candidu:

  1. Prije spavanja napunite čašu čistom vodom.
  2. Nakon što se ujutro probudite ispljunite slinu u čašu s vodom.
  3. Ostavite da odstoji 15 minuta.
  4. Stavite čašu na svjetlo i pogledajte u nju.
  5. Ako je slina ostala na površini ili se otopila u vodi, s vama je sve u redu
  6. Ako je voda postala mutna ili se vide trakice koje se iz sline spuštaju prema dnu, ili se slina skupila na dnu, postoji mogućnost da imate povišen nivo Candide u organizmu. U tom slučaju, obratite se liječniku kako biste spriječili nastajanje infekcije.

Ako je vaš test slinom pozitivan, posavjetujte se s liječnikom. Izbjegavajte hranu bogatu šećerom i hranu poput kruha i peciva od bijelog brašna, tjesteninu i lisnato tijesto te namirnice koji sadrže kvasac.

Koncentraciju Candide smanjuje svježi češnjak, fermentirani mliječni proizvodi poput kefira, kiselog mlijeka i sirutke, a pomaže i detoksikacija vodom.

Savjetujemo da četkate zube nakon uzimanja lijekova i održavate svoju zubnu protezu čistom.

Ako Candida jako napreduje i počinje vam smetati vrijeme je za lijekove koje će vam prepisati liječnik opće prakse ili stomatolog.

Vaš stomatolog može vam pomoći u liječenju gljivica u ustima!

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email