Dentalna anksioznost: što je i kako je se riješiti

09.01.2018

U stomatološke ordinacije svakodnevno dolaze ljudi s velikim strahom. Plaše se čak i rutinske kontrole. Ne radi se samo o djeci koju je ponekad lakše smiriti obećanjem nagrade ili jednom medaljom za hrabrost već i o odraslima. 

Jeste li i vi jedna od onih osoba koja stomatologa posjeti tek nakon što zubobolja postane toliko jaka da nije moguće spavati niti uz analgetike ili tek kada ne možete otići na posao zbog velike otekline na obrazu?

Zujanje stomatoloških aparata, zveckanje instrumenata i miris antibakterijskih dentalnih preparata kod vas izaziva blagu vrtoglavicu, preznojavanje i ubrzano lupanje srca?

To što proživljavate naziva se dentalna anksioznost.

I dan danas unatoč tome što smo u našoj ordinaciji blagi i puni razumijevanja, usprkos lokalnim anestezijama i lijekovima koji uklanjaju strah i nervozu, još uvijek na vrata ordinacije dolaze djeca i odrasli s paničnim strahom od sjedanja u naše stolice.

strah od zubara

 

Dentalna anksioznost vrlo je česta, a postoje tri razine osjećaja straha:

Dentalna anksioznost:  kako je spriječiti

Pacijenti s dentalnom anksioznosti redovito posjećuju stomatologa, ali se uvijek iznova pribojavaju onoga što ih očekuje, što svaki njihov posjet stomatologu čini malom traumom.

Iako se takvi pacijenti toliko jako ne plaše, užasava ih:

U sprečavanju ili umanjivanju dentalne anksioznosti pomaže razgovor sa stomatologom tijekom pregleda i upoznavanje sa svim fazama i instrumentima koje on pritom koristi.

Pacijentima s dentalnom anksioznosti nije potrebno skrivati razinu boli koja će ih zadesiti već im je pokušati predočiti, kao npr. “To će boljeti kao ubod komarca.”

Također, stomatolog može prilikom naručivanja pacijentu dati savjete kako bi ga psihički pripremio na predstojeći pregled.

U sprječavanju dentalne anksioznosti pomaže i odvraćanje pozornosti. Pokušajte tijekom pregleda razmišljati o nečem drugom, a mogu vam pomoći i slušalice preko kojih možete slušati svoje najdraže pjesme.

Antistres loptica također može ublažiti strah pa je možete nositi sa sobom na pregled i stiskati je kada ste nervozni.

Stomatolog kao psiholog

Poznato je da psiholozi liječe razne fobije kao što su strah od visine, zatvorenog prostora ili strah od prljavštine. No u borbi protiv straha od stomatološkog pregleda najbolje će pomoći sam stomatolog.

S dentalnom anksioznosti, strahom ili fobijom susreću se svi, bez obzira na dob i spol. Strahovi su podjednako prisutni kod djece i odraslih, muškaraca i žena, a ne biste vjerovali, ponekad ih imaju i stomatolozi.

Povezanost stomatologa i pacijenta može čitav proces učiniti ugodnijim i podnošljivijim. Prijateljski odnos, pokoja šala, srdačnost, osmijeh i ljubaznost te nadasve opreznost stomatologa riješit će problem.

 

Mi smo ionako srdačni, a pogotovo ako znamo da vas je strah.

Dentalni strah i dentalna fobija

Dentalni strah i dentalna fobija kritičniji su od dentalne anksioznosti, a najčešće se razvijaju zbog loših prijašnjih iskustva u stomatološkoj ordinaciji.

Dentalnu fobiju je najteže izliječiti. Pacijenti s fobijom gotovo da i ne posjećuju stomatologa, a kada ipak moraju vaditi zub, osjećaju jaku mučninu, povraćanje i tjeskobu, a strah je popraćen i histeričnim napadima i plačem.

U tim slučajevima posjeti stomatologu obavljaju se uz sedative. Pacijentu se daju sedativi, kako bi ga se što više smirilo i kako bi se zahvat što lakše i bezbolnije obavio, a zubi ostali zdravi.

Mi liječimo zube i brinemo se za vaš osmijeh. Imamo razumijevanja za vaš strah.

Samo se naručite za pregled i nemojte se bojati