Aparatić za zube za odrasle

06. veljača 2018.

Sjećate se onog trenutka kad ste kao dijete rekli da ne želite nositi aparatić za zube, a mama vas je oštrim glasom upozorila da će vam biti jako žao zbog toga kad odrastete?

Djecu je vrlo teško natjerati da nose aparatić za zube. Možda ste vi bili jedan od tih. Često djeca ne žele ni čuti za aparatić ili ga nose pa se ne pridržavaju nikakvih uputa ortodonta - pogotovo ako se radi o mobilnom aparatiću. 

Kako god bilo, onaj tko nije kao dijete nosio aparatić za zube, a trebao je, u jednom trenutku života požalit će što nije slušao mamu, tatu i ortodonta

Važno je reći da nikad nije kasno poželjeti uljepšati svoj osmijeh, no isto tako morate znati da ćete kao odrasla osoba nositi isključivo fiksni aparatić za zube. 

Mnogo odraslih istražuje mogućnost brzog i preciznog pomicanja zubi, a mi odgovaramo na najčešća pitanja na koje traže odgovor

Koje su osnovne razlike između aparatića za djecu i odrasle?

Osnovna razlika kod djece i odraslih je u tome što je kod djece određene nepravilnosti moguće ispraviti mobilnim aparatićem za zube. Njihovi zubi još su u razvoju te ih je moguće ispraviti i fiksnim i mobilnim aparatićem, dok se zubi odraslih mogu ispraviti isključivo fiksnim aparatićem.

Nošenje aparatića kod djece traje kraće nego kod odraslih jer se do 18. godine života može iskoristiti potencijal rasta i razvoja zubi. Kod odraslih je rast i razvoj zubi završen, a terapiju produljuju i:

  • veći broj karijesa
  • manji broj zubi
  • nedostatak oralne higijene
  • dob pacijenta.

Odraslima se preporučuje nošenje samo fiksnih aparatića

 

Popularne “zvjezdice”, prema mišljenu malih i velikih narušavaju estetiku lica te su najčešći razlog za odustajanje od nošenja aparatića. U Ordinaciji dentalne medicine Galeković mislimo da estetiku lica i samopouzdanje mogu narušiti krivi zubi, krivi zagriz i izbočena čeljust. A ne aparatić 

Srećom, stručnjaci su izmislili različite modele fiksnih aparatića pa danas možete birati između metalnih i bijelih bravica.

fiksni aparatić za zube u boji

Aparatići u boji popularni su kod djece, ali vole ih i odrasli

Koji modeli aparatića za odrasle su najbolji?

Aparatići u boji napravljeni su za djecu, no popularni su i kod odraslih osoba.

Oni koji žele izgledati ozbiljnije mogu birati između:

  • tradicionalnih metalnih bravica
  • bijelih bravica
  • kombinacije metalnih i bijelih bravica.

Klasične metalne bravice najbolji su izbor kod aparatića za odrasle

 

Klasične, metalne bravice su još uvijek najpouzdaniji i najdjelotvorniji izbor jer je vrlo lako s njima raditi. Bijele bravice nisu nevidljive jer ih spaja metalna žica, a s njima je malo teže raditi te zahtijevaju više truda oko čišćenja i održavanja.

Kao najbolji izbor mogli bismo preporučiti kombinirane bravice. Na donjoj čeljusti, gdje je potreban jači potporanj, izvrsne će biti metalne bravice dok su za estetiku gornje čeljusti bolji izbor bijele.

Kako se pravilno hraniti i brinuti o higijeni zubi za vrijeme nošenja aparatića?

Nakon postavljanja aparatića, oralna higijena ne prestaje, štoviše, sada je osim zubi, potrebno brinuti i o aparatiću.

Osobe koje nose fiksni aparatić smiju konzumirati sve namirnice, no ipak se trebaju pridržavati nekih pravila:

  • Hranu je potrebno narezati na manje komadiće kako se bravice na aparatiću ne bi oštetile.
  • Iako nema hrane koja je zabranjena, ipak se ne preporučuje jesti ljepljivu, krutu hranu koja se teško uklanja s bravica. 
  • Preporučujemo da izbjegavate i žvakanje žvakaćih guma, a karamele su u potpunosti nepoželjne. 
  • Trebalo bi izbjegavati trganje hrane zubima te bi je trebalo žvakati stražnjim zubima, odnosno kutnjacima.

Aparatić za zube je potrebno čistiti nakon svakog jela

 

Za higijenu zubnog aparatića najbolje je koristiti intredentalnu četkicu, a zube i aparatić treba čistiti nakon svakog jela kako bi spriječili nastajanje karijesa i upalu zubnog mesa.

Intradentalna četkica za čišćenje bravica na fiksnom aparatiću za zube

Bravice aparatića čistite intredentalnom četkicom poslije svakog jela

 

Ako na bravicama ostane hrana moguća je upala i krvarenje koji će vas odmah podsjetiti da zube i bravice trebate češće prati.

Boli li nošenje fiksnog aparatića?

Nakon postavljanja fiksnog aparatića javlja se neobičan osjećaj zatezanja zubi i traje nekoliko dana. Iako je neobičan, nije bolan. 

Nakon postavljanja aparatića javlja se neobičan osjećaj zatezanja zubi

 

U prvih nekoliko dana može doći do upale zubnog mesa pa kako bi ga prevenirali trebali bi češće isprati usta antibakterijskom vodicom.  

Nošenje aparatića može biti nelagodno dva do tri tjedna, koliko je potrebno da se zubi i tkivo oko zubi naviknu na strano tijelo u usnoj šupljini.

Koliko dugo treba nositi aparatić za zube?

Odraslima je važno znati koliko dugo će nositi fiksni aparatić, a pritom su svi većinom nestrpljivi i htjeli bi ga se što prije riješiti.

Duljina nošenja aparatića najviše ovisi o discipliniranosti pacijenta

 

Nošenje aparatića za zube obično traje od devet do 22 mjeseca, ovisno o težini problema i vrsti bravica, reakciji organizma i discipliniranosti pacijenta.

Kod fiksnog aparatića za zube najbitniji su redovni rutinski pregledi, a na svakom od njih ortodont provodi zatezanje ili otpuštanje zubi, ovisno o tome kako oni reagiraju na tretman. 

Prosječni period nošenja je 18 mjeseci.

Što je retencija?

Retencija je vrlo važna faza ortodontske terapije kojom se zubi zadržavaju u položaju dobivenim ortodontskom terapijom. Kako bi postigli stabilan položaj zubi moraju biti u retenciji još neko vrijeme.

 Retencija zubi jednako je važna kao i nošenje fiksnog aparatića

Retencija zubi jednako je važna kao i nošenje fiksnog aparatića

 

Naprave koje služe za retenciju su mobilne folije za gornju i donju čeljust ili retaineri napravljeni posebnom tehnikom, potpuno prozirni i neprimjetni. Kod retencije je potrebno što više discipline jer će se zubi pomaknuti ako se retencija ne nosi po uputstvima ortodonta.

Retencija dolazi nakon skidanja aparatića i vrlo je važan dio terapije

 

Ortodontska terapija u starijoj dobi može poboljšati samopouzdanje i izgled, no najvažniji cilj nošenja aparatića trebao bi biti poboljšavanje zdravlja zubnog mesa i zubi. Iskrivljeni zubi i krivi zagriz mogu doprinijeti gubitku zubnog mesa i kosti, karijesu i nepravilnom trošenju zubne supstance.
 
U Ordinaciji dentalne medicine Galeković koristimo napredne tehnike ortodontske terapije koja smanjuje nelagodu, učestalost kontrola i namijenjena je svim uzrastima.

Rezervirajte termin dolaska
 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email